Vaak geven we genoeg tijd, geld en energie aan ons paard. Maar paardrijden is een teamsport. Topprestaties worden behaald door ook in jezelf te investeren. Het succes begint bij het hebben van een steengoede fundering. Waarom is deze toch zo belangrijk voor ruiters?
Hiervoor neem ik je mee naar 2016. Mijn man Hilbrand en ik kopen een huis. Op twee binnenmuren na gaan we het afbreken en weer opbouwen. Na alle voorbereidingen kunnen we los. We doen alles zelf dus het komt vooral aan op de zaterdagen.
Al snel visualiseer ik ons droomhuis. Maar mijn geduld wordt aardig op de proef gesteld. Ik kom erachter hoeveel tijd, materiaal en energie in de fundering wordt gestopt. Weken zijn we onder de grond bezig met iets wat we nooit meer terug zullen zien. Althans, dat denk ik.
Doordat we deze tijd hebben genomen wonen we nu in een huis waar we op kunnen bouwen. Een huis die het geweld van de natuur aan kan en waar we veilig en droog zitten. Dat komt omdat we altijd op de fundering terug kunnen vallen. Ook als er iets mankeert aan het huis kunnen we vertrouwen op de basis.
Waar ik eerst dacht de tijd, energie en materialen die we hierin hebben gestopt nooit meer terug te zien kan ik nu zeggen dat we hier dagelijks profijt van hebben.
Jouw basis, dat is jouw steengoede fundering. Het heeft invloed op alles wat je doet, ook op je prestaties als ruiter. Elke onderneming die je hebt, daar is paardrijden één van, hangt als een spinnenweb aan elkaar vast en heeft invloed op elkaar. Te paard ben je niet ineens een andere persoonlijkheid dan tijdens je werk of in je relaties.
Een steengoede fundering zorgt ervoor dat jij het heft in handen neemt. Dat jij de regie hebt en de juiste koers blijft rijden. Dat verdien jij maar ook je paard. Door dicht bij jezelf te blijven kun je meer liefde aan een ander geven. Dus ook aan je paard. Hoe mooi is het om meer verbinding, vertrouwen en rust te creëren waardoor jij echt gaat doen wat je wilt en dromen gaat bereiken?
Waar bestaat die steengoede fundering uit?
- Plezier
Het is de basis van succes. Door plezier te hebben gaat alles zoveel makkelijker. Veel gaat op de automatische piloot en lijkt zo normaal. Maar dat hoeft het niet te zijn. Vier je overwinningen en sta stil bij alles wat er gebeurt en GENIET van de mooie reis die je maakt. Creëer een gevoel van dankbaarheid en positiviteit. Waar je je op focust groeit
- Verhoog je energieniveau
Energie is ALLES. Het leven is energie en energie is leven. Er zijn veel manieren om je energie te verhogen. Naast voeding en voldoende water drinken is het nemen van rust iets waar vaak meer aandacht aan kan worden besteed. Klaar staan voor een ander en meegaan in de dagelijkse dingen in de maatschappij kunnen we vaak wel. Maar de tijd voor ons zelf nemen is toch lastiger.
Zorg voor een goede mind-body connectie. Voel wat er in je lichaam gebeurt, durf te luisteren en te handelen naar de signalen die je krijgt. Vaak heeft ons ego de overhand terwijl ons lichaam de juiste antwoorden heeft.
- Ken jezelf
Het wordt tijd om terug te gaan naar jouw gevoel. Terug naar je ECHTE kern. Wie ben jij en wat wil jij. Dus geen mensenmassa’s meer volgen maar staan voor je eigen mening en je eigen afslagen nemen. Ongeacht wat anderen daarvan vinden.
Neem de regie in handen, ook bij je paard. Wees de leider en volg je eigen pad. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je kreeg.
- Stel de juiste doelen
Waarom doe je wat je doet en wat wil je bereiken? Door dit te bepalen houd je focus, helderheid en ontspanning. Doelen zorgen dat je op een fijne en ontspannen manier vol vertrouwen op de finish afgaat. Je weet waarvoor je traint. Door elke dag een stapje richting dit doel te zetten kom je in beweging. Of je nu wedstrijden wilt gaan rijden, een bepaalde klasse wilt behalen, subtop wilt rijden of je wilt bij het nationaal kader horen, zet elke dag stappen richting dit doel. Elke stap is goed, hoe klein ze ook lijken.
- Overwin je eigen beperkingen
Misschien denk je dat het niet zo is maar de grootste belemmering in het behalen van je doelen ben jezelf. Jij bent je gedachten en jouw gedachten kennen bepaalde overtuigingen en blokkades die jou klein houden.
Grote kans dat wanneer jij grote doelen hebt opgesteld je beren op de weg ziet en het spannend vindt om echt in actie te komen. Of als je wel in actie komt je vrij snel weer terugvalt in je oude patroon.
- Lichamelijke beweging
Als ruiter heb je te maken met de nodige fysieke inspanningen. Je moet de bewegingen van het paard kunnen opvangen, antwoord kunnen geven op plotselinge bewegingen en er wordt een beroep gedaan op je balans, coördinatie en uithoudingsvermogen. Hulpen die je geeft wil je zo subtiel mogelijk doen zodat ze nauwelijks opvallen.
Je bekken, onderbuik- en rugspieren en lies-/bilspieren moeten goed hun werk doen om je zit zo optimaal mogelijk te krijgen. Dit gaat niet vanzelf, daar is training voor nodig.
Door voldoende aandacht te geven aan je eigen fitheid en spierkracht merk je dat dit positieve gevolgen heeft voor je onafhankelijke zit en dit je helpt bij de verzorging en het uitmesten. Want met rijden alleen ben je er niet. Naast je paard heb je je werk, eventueel een gezin en sociale verplichtingen. Hoe fijn is het dat je kunt trainen om alle ballen in de lucht te houden.
- Maak je eigen plan en overwin
Waar geef jij aandacht aan? Waar gaat je energie heen? Behoud je focus en zorg dat jij de weg inzet naar waar je wilt komen. Daar is doorzettingsvermogen, concentratie, vastberadenheid en een ijzeren wil voor nodig. Wees bewust van de hobbels die het bospad geven en daag ze uit om je sterker te maken.
Het mooie aan ons lichaam is dat we zowel ons brein als onze spieren kunnen trainen. Een spier die getraind wordt wordt sterker. Dit kan zorgen voor spierpijn. Toch is pijn fijn, het zorgt voor groei. Daarom zeggen we niet voor niets: korte termijn pijn is lange termijn fijn.
Workshop volgen?
Regelmatig geef ik workshops over de de opbouw van de fundering, de basis voor fysieke en mentale gezondheid. In de Ambitieuze Ruiters Facebookgroep vind je de data. Of neem contact met me op voor een workshop bij je vereniging.