De kans is zeer groot dat jij je EIGEN beperkingen oplegt. Jij bent degene die zorgt voor beperkingen, NIEMAND anders.

Je brein wil pijn vermijden. Die comfortzone voldoet wel goed. Daar is alles veilig.

Daar ga je juist NIET mee WINNEN.

Om jezelf te trainen en in beweging te krijgen is het handig om te weten hoe ons brein in elkaar zit. Het kan zijn dat je jezelf voor de gek houdt of – bewust of onbewust – voor de makkelijkste weg gaat. Dat is nergens voor nodig en helpt je ook niet om stappen te zetten.

De indeling van ons brein

 

Ons brein bestaat uit drie delen: het mensenbrein, het zoogdierenbrein en het reptielenbrein. Het mensbrein weet het vaak wel. Je zoogdierenbrein zorgt voor de emoties terwijl het reptielenbrein verantwoordelijk is voor onze primaire overlevingsdrang.

Een voorbeeld per brein:

Mensenbrein:

 

Dit gedeelte is vooral verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie. Hier komen je visies, normen en waarden tot stand.

Het is druk op het werk en je moet overwerken. Terwijl je juist van plan van om te gaan rijden na thuiskomst. ‘S avonds breng je de kinderen op bed en staat er nog wat vrijwilligerswerk te wachten.

 

Je paard staat al de hele dag binnen dus extra beweging zal hem goed doen. Nadat je thuis komt doe je hem een kwartiertje buiten zodat hij wel beweging heeft gehad. Je besluit de volgende dag voor het werk te gaan rijden zodat jullie wel stappen naar jullie doel zetten.

Dit is een logische beslissing.

 

Zoogdierenbrein:

 

Deze wordt ook wel het emotionele brein genoemd. Hier komen onze emoties en gevoelens tot stand.

Stel dat je op wedstrijd bent en je ziet een bekende naam op de startlijst staan. Je weet al dat hij zal winnen en je vraagt je af wat je op de wedstrijd te zoeken hebt. Je maakt jezelf klein en geeft je bij voorbaat al gewonnen.

 

Je emoties zijn aan het woord. Wat prettig kan werken is dat er een naam aan wordt gegeven. Door er mee in gesprek te gaan zal de schreeuw om aandacht afnemen. Wat dat betreft is het een klein kind. De emoties zullen temperen door het aandacht te geven. Anders blijven ze doorschreeuwen.

 

Reptielenbrein:

 

Dit gedeelte is verantwoordelijk voor onze primaire overlevingsdrang. Je hebt er geen bewuste controle over en het reageert puur instrinctief.
Vorige keer ben je tijdens het springparcours gevallen waarna je je arm gebroken had. Je staat aan de start van het parcours en de herinnering komt boven. Je verkrampt, je ademt hoog en te snel en wilt eigenlijk niet meer. Je snapt er niets van maar het reptielenbrein heeft het overgenomen.